Bästa kollagen 2024 – Bäst i test

Bästa kollagen - bäst i test

Bästa kollagen – kollagen är ett av de mest omtalade kosttillskotten idag. Känd för sina fördelar för hud, hår, naglar och leder. Men vad är egentligen kollagen och vilket är det bästa valet för dig? Denna artikel guidar dig genom djungeln av kollagenprodukter för att hjälpa dig hitta det bästa alternativet.

Kostcirkel.se är helt oberoende i våra tester men klickar du på länkarna sponsrar du sidan genom att vi får en liten provision utan extra kostnad för dig.

De 5 bästa kollagen på marknaden – I den här guiden:

Core collagen pro
BÄST I TEST
Core Collagen Pro

Core Collagen Pro är ett högkvalitativt kollagentillskott som erbjuder bra med fördelar för hud, hår, naglar och leder. Dess hydrolyserade form och tillsatta vitamin C förbättrar absorptionen och effektiviteten och gör det till ett utmärkt val för dem som söker ett pålitligt kollagentillskott.


Betyg 4,7/5

Healthwell collagen plus
BÄSTA KOLLAGEN KAPSLAR
Healthwell Collagen Plus

En av de bästa sakerna med Healthwell Collagen Plus i kapselform är bekvämligheten. Kapslarna är enkla att ta med vatten och kräver ingen beredning eller blandning. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill slippa att hantera pulver. Med ett överkomligt pris och enkel användning så är de här kapslarna ett utmärkt val.Betyg 4,6/5

Collagen beauty shake
BÄST MOT RYNKOR
Collagen Beauty Shake

Collagen Beauty Shake är ett premium kollagentillskott designat för att främja skönhet och hälsa från insidan och ut. Den erbjuder omfattande fördelar för både hud, hår, naglar och leder. Kombinationen av hydrolyserat kollagen med hyaluronsyra, vitamin C och vitamin Q10 gör det till ett kraftfullt tillskott.


Betyg 4,6/5

Healthwell collagen beauty shot
BÄSTA FLYTANDE KOLLAGEN
Healthwell Collagen Beauty Shot

ealthwell Collagen Beauty Shot är en innovativ produkt som är utformad för att erbjuda en snabb och effektiv dos av kollagen och andra näringsämnen som främjar hud, hår, naglar och allmänt välbefinnande. Dessa praktiska shots är perfekt för den som letar efter ett enkelt sätt att dricka kollagen utan att behöva blanda pulver eller ta tabletter.


Betyg 4,2/5

Matters multi collagen
MEST MÅNGSIDIGA
Matter Multi Collagen

Matter Multi Collagen är ett välbalanserat och effektivt kosttillskott med en noggrant utvald blandning av 4 olika kollagentyper så erbjuder den breda fördelar som sträcker sig bortom många enklare produkter på marknaden. Minuspoäng på smaken.


Betyg 4,1/5

1. Core Collagen Pro – Bäst i test

Core collagen pro
Fakta:
Pris per portion:10,93kr/portion
Kollagen per portion:7,5 gram
Ursprung:Bovint

Core Collagen Pro är ett eftertraktat kosttillskott inom kollagenmarknaden som känt för sina positiva effekter på hud, hår, naglar och ledhälsa. Produkten är formulerad med hydrolyserat kollagen från gräsbetande kor. Det säkerställer hög biotillgänglighet och effektiv absorption. Nedan följer en djupgående analys av Core Collagen Pro, inklusive detaljer om pris, ingredienser, smak och löslighet.

Vad innehåller Core collage pro?

Pulvret är främst baserat på hydrolyserat kollagen. Varje portion innehåller följande:

 • Hydrolyserat kollagen: 7,5 gram
 • Vitamin C: 250 mg
 • Kondroitinsulfat : 250mg
 • Övriga ingredienser: Produkten är fri från artificiella tillsatser, smakämnen och sötningsmedel och det är positivt.

Hydrolyserat kollagen innebär att kollagenet har brutits ner till mindre peptider som gör det lättare för kroppen att absorbera och utnyttja. Vitamin C är tillsatt för att stödja kroppens naturliga kollagenproduktion och förbättra absorptionen av kollagenpeptiderna.

Core Collagen Pro kommer i påsar på 340 gram och det motsvarar 30 portioner (11,3 gram per portion). Priset varierar beroende på återförsäljare, men ligger vanligtvis runt 330 kr per påse. Detta ger en kostnad på cirka 10-11 kr per portion.

Smaktest

Många användare uppskattar att produkten inte har någon obehaglig eftersmak som kan vara vanligt i många andra kollagentillskott. Detta gör det enkelt att tillsätta pulvret i olika drycker utan att påverka smaken. Vi tycker att produkten har en rätt neutral smak med lite citronsmak.

Lösligheten är en annan viktig faktor. Core Collagen Pro löser upp sig mycket väl i både kalla och varma drycker. När pulvret tillsätts i vätska så löses det snabbt och fullständigt utan att klumpa sig.

Core Collagen Pro är mångsidigt och kan användas på flera olika sätt:

 • I smoothies och shakes: För att boosta näringsinnehållet i din morgondryck.
 • I kaffe eller te: Perfekt för att få en daglig dos kollagen utan att ändra morgonrutinen.
 • I bakning: Kan användas i recept för att öka proteinhalten i bakverk.

Summa summarum

Core Collagen Pro är ett högkvalitativt kollagentillskott som erbjuder bra med fördelar för hud, hår, naglar och leder. Dess hydrolyserade form och tillsatta vitamin C förbättrar absorptionen och effektiviteten och gör det till ett utmärkt val för dem som söker ett pålitligt kollagentillskott. Trots det lite högre priset så ger produktens kvalitet god valuta för pengarna. Om du är på jakt efter ett premiumkollagen med beprövade fördelar och lättanvända egenskaper så är Core Collagen Pro definitivt värt att överväga.

Fördelar:

 • Höga konsument betyg
 • Starkare hår och naglar
 • Bättre ledhälsa

Nackdelar:

 1. Pris: Core Collagen Pro ligger i den högre prisklassen jämfört med vissa andra kollagentillskott på marknaden. Detta kan vara en avskräckande faktor för prismedvetna konsumenter.

2. Healthwell Collagen Plus – Kapslar

Healthwell Collagen Plus
Fakta:
Pris per portion:2,5-5kr/portion
Kollagen per portion:5-10 gram
Ursprung:Marint

Healthwell Collagen Plus i kapselform är ett populärt val för dem som söker ett enkelt och bekvämt sätt att öka sitt kollagenintag. Kapslarna är formulerade för att stödja hud, hår, naglar och leder genom en kombination av hydrolyserat kollagen (med marint ursprung) och andra viktiga näringsämnen.

Kapslarnas hälsofördelar

Healthwell Collagen Plus kapslar innehåller en noggrant utvald blandning av ingredienser för att maximera hälsofördelarna. Varje dagsdos är 1-2 kapslar men vi går här igenom innehållet per kapsel:

 • Hydrolyserat kollagen: 500 mg
 • Vitamin C: 40 mg
 • Citrusbioflavonoider: 10 mg

Hydrolyserat kollagen är nedbrutet i mindre peptider för att underlätta absorption, medan vitamin C är avgörande för kroppens naturliga kollagenproduktion. Citrusbioflavonoider fungerar som naturliga antioxidanter, det bidrar till att upprätthålla hälsosam hud, hår och naglar.

Vad blir kostnaden per dag?

Kapslarna finns i förpackningar om 90, 180 eller 270 kapslar. Daglig dosering ligger på mellan 1-2 kapslar och det betyder att den minsta burken på 90 kapslar håller i 1,5-3 månader. Priset för en förpackning på 90 kapslar ligger runt 230 kr. Det ger en kostnad på mellan 2,5-5 kr per daglig dos. Detta gör det till ett prisvärt alternativ jämfört med många andra kollagentillskott.

En av de bästa sakerna med Healthwell Collagen Plus i kapselform är dess bekvämlighet. Kapslarna är enkla att ta med vatten och kräver ingen beredning eller blandning. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill slippa att hantera pulver.

När det gäller smaken så är kapslarna smakfria och är en stor fördel för den som är känslig för smaken av kollagenpulver. Det finns ingen eftersmak eller obehaglig känsla och dem är lätta att svälja.

Summa summarum

Healthwell Collagen Plus i kapselform är ett praktiskt och högkvalitativt tillskott som erbjuder flera hälsofördelar som förbättrad hudelasticitet, starkare hår och naglar samt bättre ledhälsa. Med ett överkomligt pris och enkel användning så är de här kapslarna ett utmärkt val.

Fördelar

 • Kapselform – smidigt intag
 • Pris per portion
 • Bra användare recensioner

Nackdelar

 • Inte bra om man har svårt att svälja kapslar

3. Collagen Beauty Shake – bäst mot rynkor

Collagen Beauty Shake
Fakta:
Pris per portion:9,3kr/portion
Kollagen per portion:10 gram
Ursprung:Bovint

Collagen Beauty Shake är ett premium kollagentillskott designat för att främja skönhet och hälsa från insidan och ut. Produkten kombinerar hydrolyserat kollagen med en rad andra näringsämnen för att stödja hud, hår, naglar och ledhälsa. Collagen Beauty Shake är tillgänglig i pulverform och kan enkelt blandas med vätskor för en näringsrik dryck.

Shaken innehåller en noggrant balanserad blandning av ingredienser som arbetar synergistiskt för att maximera hälsofördelarna. Här är huvudingredienserna:

 • Hydrolyserat kollagen: 10 gram per portion
 • Hyaluronsyra: 100 mg per portion
 • Vitamin C: 80 mg per portion
 • Q10: 10 mg per portion

Hydrolyserat kollagen är nedbrutet till mindre peptider för optimal absorption. Hyaluronsyra bidrar till att bibehålla hudens fuktbalans och ledhälsa. Vitamin C är kritiskt för kollagensyntes.

Funkar i både kalla och varma drycker

Beauty Shake finns i förpackningar om 330 gram och motsvarar 30 portioner (11 gram per portion). Priset ligger vanligtvis på ca 280 kr per burk och det ger en kostnad på cirka 9,3 kr per portion. Detta prisnivå reflekterar produktens premiumkvalitet och den omfattande blandningen av näringsämnen.

Shaken som vi blandade hade smaken söt ananas och jag tycker den smakar helt ok utan att vara överdrivet god men har inte heller några bismaker. Den smakar välbalanserad och inte för söt vilket gör att man inte kommer tröttna på smaken direkt.

Lösligheten är utmärkt. Pulvret löses snabbt och enkelt i både kalla och varma drycker utan att klumpa sig. Man kan med fördel blanda det som man vill i sin morgonsmoothie, kaffe eller bara ett glas vatten.

Summa summarum

Collagen Beauty Shake är ett bra kollagentillskott som erbjuder omfattande fördelar för både hud, hår, naglar och leder. Kombinationen av hydrolyserat kollagen med hyaluronsyra, vitamin C och vitamin Q10 gör det till ett kraftfullt tillskott

Fördelar:

 • Hud-förbättringar
 • Antioxidantskydd med Q10
 • Ananas smak

Nackdelar:

 • Inte lämplig för veganer

4. Healthwell Collagen Beauty Shot – Flytande kollagen

Healthwell Collagen Beauty Shot
Fakta:
Pris per portion:23kr/portion
Kollagen per portion:10 gram
Ursprung:Bovint

Healthwell Collagen Beauty Shot är en innovativ produkt inom skönhets- och hälsotillskott som är utformad för att erbjuda en snabb och effektiv dos av kollagen och andra näringsämnen som främjar hud, hår, naglar och allmänt välbefinnande. Dessa praktiska shots är perfekt för den som letar efter ett enkelt sätt att dricka kollagen utan att behöva blanda pulver eller ta tabletter.

Healthwell Collagen Beauty Shot är berikad med en rad kraftfulla ingredienser:

 • Hydrolyserat kollagen: 10 gr
 • Hyaluronsyra: 10 mg – Känd för sina fuktbevarande egenskaper som bidrar till en hydrerad och smidig hud.
 • Vitamin C: 80 mg – Stödjer en normal kollagenbildning vilket är viktigt för hudens, blodkärlens, benstommens, broskets, tandköttets och tändernas funktion.

Denna kombination av ingredienser syftar till att stödja kroppens kollagenproduktion på ett holistiskt sätt och bidrar till både yttre skönhet och inre hälsa.

Shotsen finns i olika stora flaskor

Beauty Shot levereras i flaskor om 500ml, 1000ml eller 1500ml. Priset för en flaska med 500ml ligger på ca 230 kr och varje shot är 50ml. Det ger ett pris på cirka 23 kr per shot. Med tanke på doseringen och ingredienskvaliteten är detta pris konkurrenskraftigt på marknaden för liknande produkter.

Vi testade smaken vilda hallon och vi har lite olika uppfattningar om den var god eller inte. Men vi ger ändå smaken godkänt, om man gillar den eller inte beror på vilka smaker man tycker om. Shotsen är lätta att dricka och den smakar ganska sött, den har tillsatt stevia som sötningsmedel.

Fördelar:

 • Flytande kollagen
 • Sockerfri (stevia sötad)

Nackdelar:

 • Endast 10 portioner per flaska

5. Matter Multi Collagen

Matter Multi Collagen
Fakta:
Pris per portion:10kr/portion
Kollagen per portion:10 gram
Ursprung:Bovint, marint, fågel, ägg

Matter Multi Collagen innehåller fem typer av kollagen (I, II, III, V och X) från flera källor, från fågel, fisk, kött och äggskalsmembran. Denna mångfald av kollagen är tänkt att ge ett bredare spektrum av fördelar, eftersom olika typer av kollagen stödjer olika delar av kroppen. Till exempel bidrar typ I och III till hudens elasticitet och styrka, medan typ II är viktig för ledhälsa.

Användare har rapporterat märkbara förbättringar i hudens utseende med ökad fasthet och minskade rynkor efter några veckors användning. Dessutom upplever en del förbättrad nagelstyrka och hårväxt. Vissa användare har även fått bättre ledhälsa och märkt minskad smärta samt ökad rörlighet och det är ett stort plus för dem som lider av ledproblem.

Den kommer i förpackningar om 300 gram som motsvarar 30 portioner (10 gram per portion). Priset ligger vanligtvis på ca 300 kr per burk och det ger en kostnad på cirka 10 kr per portion.

Pulvret löser sig lätt i både vatten och mjölk men vi hade tyvärr problem med smaken som inte var speciellt god utan vi tyckte den smakade lätt fisksmak.

Summa summarum

Matter Multi Collagen är ett välbalanserat och effektivt kosttillskott för den som vill förbättra sin hud, hår, naglar och leder. Med en noggrant utvald blandning av 4 olika kollagentyper så erbjuder den breda fördelar som sträcker sig bortom många enklare produkter på marknaden. Minuspoäng på smaken som inte vi inte tyckte var god.

Fördelar:

 • Fem typer av kollagen
 • Inga tillsatta ämnen eller socker

Nackdelar:

 • Smaken

Se även våra test av bästa proteinpulver, bästa blodtrycksmätare eller Omega 3 bäst i test

Köpguide kollagen – Välj rätt kollagentillskott

Kollagen är ett protein som spelar en avgörande roll i många av kroppens funktioner, inklusive hudens elasticitet, ledernas rörlighet och benens styrka. Som tillskott har kollagen blivit populärt för sina fördelar inom skönhet och hälsa. Denna guide hjälper dig att navigera i den breda marknaden av kollagentillskott så att du kan göra ett välgrundat val.

1. Förstå kollagentyperna

Kollagen finns i flera olika former, varav de mest vanliga är:

 • Typ I: Den vanligaste typen som huvudsakligen finns i huden, benen, och senorna. Det är också effektivt för att stödja hudens struktur och elasticitet.
 • Typ II: Finns främst i brosk och är viktigt för lederna.
 • Typ III: Ofta hittad tillsammans med typ I, spelar en viktig roll för att bibehålla hudens och musklernas struktur.

När du väljer ett kollagentillskott så fundera över vilka hälsofördelar du främst är ute efter. För hud och hår är Typ I och III att föredra, medan Typ II är bättre för dem som fokuserar på ledernas hälsa.

2. Källa till kollagen

Kollagentillskott kan härstamma från flera olika källor:

 • Bovint kollagen: Kommer från nötkreatur och är rikt på typ I och III kollagen.
 • Marint kollagen: Utvinns från fisk och är känt för sin höga biotillgänglighet och för att det huvudsakligen består av typ I kollagen.
 • Kycklingkollagen: En huvudsaklig källa till typ II kollagen.
 • Veganskt kollagen: Innehåller inga animaliska produkter utan är framställt genom att använda genmodifierade jäst- och bakteriekulturer för att skapa kollagenliknande peptider.

Välj en källa som matchar dina val och de hälsoeffekter du önskar.

3. Form av kollagen

Kollagen kommer i olika former:

 • Pulver: Lätt att blanda med vätskor och livsmedel. Populärt på grund av dess mångsidighet.
 • Kapslar/Tabletter: Bra för dem som föredrar bekvämligheten av ett tillskott som är enkelt att ta med och konsumera.
 • Vätskor: Ofta snabbverkande tack vare snabb absorption.

Din livsstil och personliga preferenser kan påverka vilken form du väljer.

4. Tillsatta ingredienser

Många kollagentillskott innehåller andra ingredienser som vitamin C, hyaluronsyra, eller biotin, som alla kan förstärka kollagens effekter. Kontrollera att tillsatsen av dessa ingredienser är på en nivå som är effektiv och säker.

5. Kvalitet och certifiering

Kvaliteten på ett kollagentillskott är avgörande. Sök efter produkter som är:

 • Certifierade för renhet: Testade för tungmetaller och andra föroreningar.
 • Hållbart framställda: Särskilt viktigt för marina kollagenkällor.
 • Transparenta: Med tydlig märkning om dosering och ingredienser.

6. Pris och värde

Kollagentillskott varierar i pris. Högre pris betyder inte alltid bättre kvalitet. Jämför priser och se över portioner per förpackning för att bedöma det totala värdet.

Sammanfattning

Att välja rätt kollagentillskott kan ge betydande hälsofördelar. Genom att överväga kollagentyp, källa, form, tillsatta ingredienser, kvalitet och pris kan du hitta en produkt som passar dina behov och livsstil bäst. Som alltid är det en god idé att rådgöra med en hälsoexpert innan du börjar ta nya kosttillskott.

Fördelar och nackdelar med kollagen

Fördelar med kollagen

 1. Förbättrad hudhälsa:
  • Kollagentillskott kan bidra till att öka hudens elasticitet och hydrering. Studier har visat att kollagen kan minska torrhet och fina linjer i huden.
 2. Lindring av ledsmärta och förbättrad ledhälsa:
  • Kollagen stöder upprätthållandet av brosk, det gummiaktiga vävnadsmaterialet som skyddar lederna. Kollagentillskott kan minska ledsmärta och symtom på artrit.
 3. Förstärkning av benstyrkan:
  • Kollagen är avgörande för benens styrka och densitet. Regelbundet intag kan hjälpa till att bevara benstyrkan som är särskilt viktigt när man åldras.
 4. Stöd för hjärtkärlsystemet:
  • Vissa studier tyder på att kollagen kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att förse artärerna med strukturellt stöd och elasticitet.
 5. Hår och nagelförstärkning:
  • Regelbundet intag av kollagen kan stärka svaga naglar och förbättra hårets kvalitet och tillväxt.

Nackdelar med kollagen

 1. Allergiska reaktioner:
  • Kollagenpulver eller tillskott som kommer från marina källor (som fisk) eller andra djur kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer.
 2. Kostnader:
  • Kollagentillskott kan vara kostsamma, särskilt de som är av hög kvalitet och som testats för renhet och effektivitet.
 3. Smak och lösbarhet:
  • Vissa kollagenprodukter, särskilt de som finns i pulverform kan ha en distinkt smak eller dålig lösbarhet.
 4. Ej vegetariskt/veganskt:
  • De flesta kollagentillskott är animaliska produkter och det gör dem olämpliga för veganer eller vegetarianer. Syntetiskt framställt kollagen kan vara ett alternativ, men är inte lika vanligt.
 5. Begränsad forskning:
  • Trots att det finns många positiva studier kring kollagen så behövs ytterligare forskning för att fullständigt förstå dess hälsoeffekter och potentiella långsiktiga biverkningar.

Sammanfattningsvis kan kollagentillskott erbjuda flera hälsomässiga fördelar, särskilt när det gäller hud, leder och benhälsa. Det är dock viktigt att vara medveten om potentiella nackdelar och välja produkter från pålitliga källor för att säkerställa kvalitet och effektivitet. Som med alla tillskott är det rekommenderat att diskutera användningen av kollagen med en läkare, särskilt om du har underliggande hälsotillstånd eller tar andra mediciner.

Läs även våra tester om: Bästa massagepistol

Vanliga frågor och svar

Så här gjorde vi testet

När vi bestämde oss för att testa och jämföra olika kollagentillskott så var vårt huvudsakliga mål att ge en klar och objektiv översikt över varje produkts effektivitet, ingredienser och värde för pengarna. Här följer en beskrivning av de steg vi tog för att säkerställa att vårt test var grundligt och rättvist.

1. Urval av produkter Vi började med att välja ut en rad olika kollagentillskott som var populära på marknaden och hade fått positiva recensioner från konsumenter. Vi inkluderade tillskott från olika prisklasser och med olika kollagenkällor (t.ex. bovint, marint och kycklingkollagen) för att ge en bred jämförelse.

2. Kriterier för bedömning För att jämföra produkterna fastställde vi flera kriterier:

 • Effektivitet: Hur väl fungerar produkten? Vi utvärderade detta baserat på användarrecensioner och tillgänglig vetenskaplig litteratur.
 • Ingredienskvalitet: Är kollagenet hydrolyserat? Vilken källa kommer det från?
 • Smak och lösbarhet: Hur lätt är det att konsumera produkten?
 • Pris: Är produkten prisvärd?

3. Produkttestning: Vi använde produkterna enligt tillverkarens rekommenderade doser under en testperiod och kontrollerade även lösbarheten och smaken.

4. Analys och ranking: Efter testperiodens slut sammanställde vi resultaten från våra observationer och testpersonernas feedback. Vi rangordnade produkterna baserat på de ovan nämnda kriterierna för att identifiera vilka tillskott som erbjöd mest värde och bäst resultat.

6. Rapportering: Slutligen skrev vi detaljerade recensioner för varje testad produkt. Vi inkluderade både positiva och negativa aspekter för att ge en så balanserad och informativ översikt som möjligt. Dessa recensioner publicerades sedan på vår webbplats för att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut när de väljer kollagentillskott.

Genom detta noggranna och omfattande testförfarande kunde vi ge våra läsare tillförlitliga och praktiska rekommendationer om kollagentillskott.

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 1

Alva

Alva

Hälsa och Nutritionsexpert

Alva är vår ledande expert inom hälsa och nutrition. Hon är nutritionist och har arbetat kliniskt med individuell kostplanering i över 8 år. Alva har en passion för att hjälpa människor att förbättra sin hälsa genom balanserad kost och livsstilsförändringar. Hos Kostcirkel.se ansvarar Alva för att utvärdera och välja ut de kosttillskott som vi rekommenderar.

Last Updated on juli 11, 2024 by Patrik

Rulla till toppen