Bästa Probiotika – Bäst i test 2024

Test av probiotika

Probiotika består av levande mikroorganismer som kan hjälpa dig att få viktiga hälsofördelar och bättre tarmflora. De kallas ibland för ”hjälpsamma” eller ”bra” bakterier eftersom de hjälper till i matsmältningsprocessen och hjälper även till att upprätthålla en bra balans i tarmfloran.

En balanserad och mångsidig tarmflora är viktig för hälsan. Probiotika öppnar upp för ett mycket bra sätt att hjälpa till att säkerställa denna balans genom att förbättra tarmen, stärka immunförsvaret och ge bättre absorption av olika viktiga näringsämnen. Detta uppnås bäst genom att inkludera flera olika stammar.

Kostcirkel.se är helt oberoende i våra tester men klickar du på länkarna sponsrar du sidan genom att vi får en liten provision utan extra kostnad för dig.

Bästa probiotika – I den här guiden jämför vi:

Healthwell Probiotic Vital
BÄST I TEST
Healthwell Probiotic Vital

Det är en välformulerad probiotikaprodukt som förbättrar tarmhälsan och stärker immunförsvaret. Produkten kommer i kapselform som är syrasäkrad och innehållet är en sammansättning av flera olika stammar. Priset som ligger på 2,54kr per kapsel är billigast av de produkter vi testade. Vital sticker ut genom att få bra betyg över hela linjen och vi har den som vår testvinnare


Betyg 4,8/5

Healthwell Probiotic Premium
BÄSTA PREMIUMVAL
Healthwell Probiotic Premium

Den har 16 olika bakteriestammar av probiotika. Dessa olika bakteriestammar är kända för sina förmågor att överleva i mag-tarmkanalens tuffa miljö och bidrar till en mer balanserad tarmflora. Produkten är en synbiotika som betyder att den består av både probiotika och prebiotika.

Betyg 4,8/5

Dr Mercola complete probio
FLEST ANTAL BAKTERIER
Dr Mercola Complete Probio

Är ett kosttillskott utvecklat av Dr. Joseph Mercola, en välkänd figur inom naturlig hälsa. Med sin vetenskapligt utformade formula med 70 miljarder bakterier per kapsel och sin höga potens av probiotiska stammar så är detta tillskott ett utmärkt val. Det största minuset är framförallt priset då den är 5 gånger dyrare än vår testvinnare vilket sänker betyget.

Betyg 4,2/5

Probi orginal
INNEHÅLLER Lactobacillus plantarum 299v
Probi Original

Är ett probiotiskt kosttillskott framtaget av Probi AB, ett företag känd för sin forskning och utveckling av probiotiska produkter. Tillskottet innehåller Lactobacillus plantarum 299v som är en probiotisk stam som har ett omfattande vetenskapligt stöd för sin effektivitet för att främja en sund tarmflora. Denna specifika bakteriestam har studerats i över två decennier och är känd för sin förmåga att överleva i magens sura miljö.

Betyg 3,9/5

Healthwell Probiotic Vital – Bäst i test probiotika

Healthwell probiotic vital
Fakta:
Pris per kapsel:2,54/kapsel
Innehåll per kapsel:10 miljarder bakterier
Bakteriestammar:7 bakteriestammar
Övrigt:Syrasäkrade kapslar med 90% överlevnad – Kan förvaras i rumstemperatur

Healthwell Probiotic Vital är en probiotikaprodukt med förmåga att förbättra din tarmhälsan och stödja ditt immunförsvar. Produkten kommer i kapselform som är syrasäkrad och innehållet är en sammansättning av flera olika stammar. Genom att blanda flera olika typer av bakterier, som Lactobacillus och Bifidobacterium så kan produkten erbjuda ett brett spektrum av hälsofördelar. Dessa stammar har noggrant valts ut för att de alla bidrar med specifika positiva effekter på mag-tarmkanalens välbefinnande.

Vital har en hög koncentration av levande bakteriekulturer med över 10 miljarder mjölksyrabakterier. Eftersom kapslarna är syrasäkrade så överlever över 90% av bakterierna magsmältningen och når ner till dina tarmar där den bryts ner. Detta säkerställer att en betydande mängd av de nyttiga bakterierna når tarmen, där de kan utöva sina positiva effekter.

Många användare har rapporterat att de upplever en förbättrad matsmältning, med minskade problem som uppblåsthet och gaser, efter att ha börjat använda produkten. Förutom att förbättra matsmältningen, har användare också noterat en allmän förbättring i deras maghälsa och en förstärkning av deras immunförsvar.

Summa summarum så är Healthwell Probiotic Vital en välformulerad probiotikaprodukt som förbättrar tarmhälsan och stärker immunförsvaret. Denna produkt är ett värdefullt kosttillskott för den som söker ett praktiskt sätt att äta tillskott av probiotika för att hjälpa sitt matsmältningssystem och sin allmänna hälsa. Priset som ligger på 2,54kr per kapsel är billigast av de produkter vi testade. Vital sticker ut genom att få bra betyg över hela linjen och vi har den som vår testvinnare och rekommendation.

Fördelar:

 • Billigast per kapsel/dag
 • Bra konsument betyg
 • Innehåller 10 miljarder bakterier

Nackdelar:

 • Inga uppenbara

Healthwell Probiotic Premium – Premiumval

Healthwell Probiotic Premium
Fakta:
Pris per kapsel:6,65/kapsel
Innehåll per kapsel:20 miljarder bakterier
Bakteriestammar:16 bakteriestammar
Övrigt:Syrasäkrade kapslar, innehåller vitamin C och B2

Healthwell Probiotic Premium är framtaget med en formula som har 16 olika bakteriestammar av probiotika. Dessa olika bakteriestammar är kända för sina förmågor att överleva i mag-tarmkanalens tuffa miljö och bidrar till en mer balanserad tarmflora. Produkten är en synbiotika som betyder att den består av både probiotika och prebiotika. Prebiotika består av fibrer som hjälper tillväxten av bakterier i tarmen genom att vara föda som gynnar tillväxten av de goda mjölksyrabakterierna.

Produkten innehåller kapslar som är gastriskt resistenta, vilket innebär att de är designade för att inte lösas upp i magsäcken utan i tarmen där den har störst effekt. Detta är en viktig detalj eftersom levande kulturer måste nå tarmen levande för att kunna ha en positiv effekt. Den innehåller även vitamin C och vitamin B2 som stärker immunförsvaret samt hjälper dina slemhinnor att behålla sin normala hälsa. Burken som kapslarna kommer i har ett tättslutande lock för att skydda kapslarna och hålla innehållet skyddat och torrt.

Probiotika hjälper mot IBS

Många användare rapporterar om positiva effekter på sin matsmältning och allmänna välbefinnande. Vanliga kommentarer är minskade symtom på IBS (Irritable Bowel Syndrome) och minskade problem med svullen mage efter intag av bröd eller mjölkprodukter. Konsumenter värderar också den enkla doseringen med en kapsel per dag och att de inte längre behöver utesluta vissa livsmedel ur sin kost. Kapslarna har även en snabb påverkan och de flesta rapporterar om förbättringar redan efter 1-2 veckors användning.

Produkten erbjuder en vetenskapligt stödd lösning för den som behöver förbättra sin tarmhälsa. Dess kombination av flera effektiva probiotiska stammar och användarvänliga, magresistenta kapslar gör det till ett bra val.Produkten blev bästa premiumval då innehållet är det bästa i testet och det ända som gjorde att den inte blev vinnare är att priset är lite högt.

Fördelar:

 • Förbättrad tarmhälsa
 • Stärkt immunförsvar
 • 20 miljarder bakterier från 16 olika stammar

Nackdelar:

 • Priset

Dr Mercola Complete Probio

Dr Mercola Complete Probio
Fakta:
Pris per kapsel:12,43/kapsel
Innehåll per kapsel:70 miljarder bakterier
Bakteriestammar:10 bakteriestammar
Övrigt:Bra effekt på laktasenzymer som bryter ned laktos

Dr Mercola Complete Probiotics är ett kosttillskott utvecklat av Dr. Joseph Mercola, en välkänd figur inom naturlig hälsa. Produkten innehåller en rik blandning av 10 olika probiotiska stammar med en koncentration på 70 miljarder CFU (kolonibildande enheter) per kapsel.

Produkten utmärker sig med sin höga potens och innehåller Lactobacillus acidophilus DDS-1 som har en bra effekt på laktasenzymer som bryter ner laktos. Den har även tillsatta fruktooligosackarider som är till stor hjälp för att hålla liv i bakterierna under en längre period, vilket gör att bakterierna har en längre livslängd. Kapslarna är även magresistenta, vilket garanterar att en hög mängd levande bakteriekulturer når tarmen där de kan vara mest effektiva. Den innehåller inte majs, soja eller gluten så även den som har en känslig mage kan använda produkten.

Användare beskriver minskade symtom på uppblåsthet, gaser och oregelbundenhet, samt en övergripande ökning av välbefinnandet. Det är tydligt att produkten är högt uppskattad bland dem som lider av känslig mage eller andra matsmältningsproblem.

Dr Mercola Complete Probiotics erbjuder en bra och kraftfull lösning för den som vill förbättra sin tarmhälsa och övergripande välbefinnande. Med sin vetenskapligt utformade formula med 70 miljarder bakterier per kapsel och sin höga potens av probiotiska stammar så är detta tillskott ett utmärkt val. Det största minuset är framförallt priset då den är 5 gånger dyrare än vår testvinnare vilket sänker betyget.

Fördelar:

 • 70 miljarder bakterier från 10 olika stammar
 • Stöd för immunsystemet
 • Magresistenta kapslar

Nackdelar:

 • Dyr

Probi Original

Probi Original
Fakta:
Pris per kapsel:3,11/kapsel
Innehåll per kapsel:10 miljarder bakterier
Övrigt:Innehåller Lactobacillus plantarum 299v

Probi Original är ett probiotiskt kosttillskott framtaget av Probi AB, ett företag känd för sin forskning och utveckling av probiotiska produkter. Tillskottet innehåller Lactobacillus plantarum 299v som är en probiotisk stam som har ett omfattande vetenskapligt stöd för sin effektivitet för att främja en sund tarmflora. Denna specifika bakteriestam har studerats i över två decennier och är känd för sin förmåga att överleva i magens sura miljö och fästa vid tarmväggen, vilket är essentiellt för att ge positiva hälsoeffekter.

Probi fungerar genom att tillföra miljarder levande Lactobacillus plantarum 299v-bakterier till tarmen. Dessa bakterier hjälper till att balansera tarmfloran som kan vara störd av olika skäl som stress, dålig kost, eller användning av antibiotika. Genom att återställa balansen i tarmen så kan Probi Original bidra till förbättrad matsmältning och ett stärkt immunförsvar.

Många användare av Probi Original upplever en märkbar förbättring med sin matsmältning och har mindre problem med exempelvis IBS-symptom. Många betonar också ett ökat välbefinnande, bättre ämnesomsättning och att de blir mindre sjuka än innan. Kapslarna är lätta att svälja och ska tas en gång per dag.

Summa summarum så är det är ett bra probiotiskt tillskott som erbjuder konkreta fördelar för tarmhälsan och immunförsvaret som är vetenskapligt stödd efter decennier av forskning. För personer som lider av uppsvälld mage eller som vill förstärka sitt immunförsvar så är Probi Original ett bra alternativ som även ligger helt ok prismässigt på lite över 3 kronor per dag.

Fördelar:

 • Förbättrad tarmhälsa
 • Lactobacillus plantarum 299v
 • Stärker immunförsvaret

Nackdelar:

 • Endast 1 bakteriestam

Se även våra andra tester om Omega 3, kollagen, multivitamin eller kosttillskott för hår.

Jämför produkterna i testet

Healthwell Probiotic Vital

Healthwell Probiotic Premium

Dr Mercola Complete Probio

Probi Original

Antal bakterier per kapsel:10 miljarder20 miljarder70 miljarder10 miljarder
Antal bakteriestammar:7 stammar16 stammar10 stammar1 stam
Pris per kapsel:2,54kr/kapsel6,65kr/kapsel12,43/kapsel3,11kr/kapsel
Betyg (max 5):4,84,74,23,9

Så hittar du bästa probiotika

Köpguide

Att hitta det bästa probiotikatillskottet kan vara en utmaning med tanke på den breda variationen av produkter som finns tillgängliga på marknaden idag. Här kommer vi att utforska hur du kan välja rätt produkt för dina specifika behov, förstå vad som gör en probiotika effektiv och vilka faktorer du bör beakta innan du gör ett köp.

Probiotika är levande mikroorganismer, oftast bakterier, som finns naturligt i din tarm. De är kända för sina hälsofrämjande egenskaper, särskilt när det gäller att förbättra tarmhälsan och stödja immunförsvaret. När du väljer ett tillskott är det viktigt att förstå att inte alla är skapade lika. Varje stam har specifika egenskaper och hälsofördelar, så att välja rätt stam kan vara avgörande för att uppnå önskad effekt.

Det första steget i att hitta det bästa probiotikatillskottet är att göra forskning om olika stammar. Vissa stammar som Lactobacillus acidophilus och Bifidobacterium bifidum har visat sig vara särskilt fördelaktiga för att främja en hälsosam tarmflora och stödja immunsystemet. Andra stammar kan vara mer effektiva för specifika tillstånd som IBS eller antibiotika-relaterad diarré. Att läsa vetenskapliga studier eller rådgöra med en hälsoexpert kan hjälpa dig att förstå vilka stammar som är mest lämpliga för dina behov.

Titta på CFU räkning (Colony Forming Units)

Koncentrationen av levande bakterier i ett probiotiskt tillskott mäts i kolonibildande enheter (CFU). Ett högre CFU betyder inte nödvändigtvis att tillskottet är mer effektivt, men det indikerar hur många levande mikroorganismer du får per dos. Det är viktigt att välja ett tillskott som erbjuder en lämplig mängd CFU baserat på de rekommenderade doserna för de specifika stammar som ingår.

Förpackningen av ett tillskott spelar en stor roll i hur väl de levande kulturerna bevaras. Vissa probiotika kräver kylförvaring för att bibehålla sin potens, medan andra är formulerade för att vara stabila vid rumstemperatur. Se till att kontrollera förvaringskraven och se till att du kan uppfylla dessa krav innan köp.

Kvaliteten på probiotika kan variera avsevärt mellan olika tillverkare. Det är viktigt att välja produkter från välrenommerade företag som följer strikta tillverkningspraxis. Läs kundrecensioner, undersök företagets historia och deras engagemang i kvalitetstestning. Ett pålitligt företag bör också vara transparent med sin produktinformation och dela resultaten från kliniska tester.

Slutligen, överväg dina personliga hälsotillstånd och behov när du väljer ett probiotiskt tillskott. Om du till exempel har ett känsligt immunsystem, sök efter stammar som är specifikt anpassade för att stödja immunförsvaret. Om du nyligen har tagit antibiotika, kanske ett tillskott som är utformat för att återställa tarmfloran är ett bättre alternativ.

Att välja rätt probiotika kräver en del forskning och förståelse, men resultaten kan vara mycket gynnsamma för din hälsa. Genom att följa dessa riktlinjer kan du öka chansen att hitta ett tillskott som är effektivt och säkert för just dina behov.

Vanliga frågor och svar om probiotika

Här är en FAQ om probiotika som ger svar på några av de vanligaste frågorna kring dessa hjälpsamma mikroorganismer och deras effekter på vår hälsa.

Vad är probiotika?

Det är levande mikroorganismer, vanligtvis bakterier eller jäst, som anses erbjuda hälsofördelar när de konsumeras i adekvata mängder. De bidrar till att balansera tarmfloran och har ofta en positiv inverkan på kroppens matsmältningssystem och immunförsvar.

Hur fungerar det?

De fungerar genom att kolonisera tarmen med hälsosamma bakterier, vilket hjälper till att återställa och upprätthålla en balanserad tarmflora. Detta kan skydda mot skadliga bakterier och andra patogener, främja matsmältningen och stärka immunsystemet.

Vilka är fördelarna med att ta det?

Fördelarna med att ta det är förbättrad matsmältning, lindring från tillstånd som irritabel tarm syndrom (IBS), diarré och eksem, samt stärkt immunförsvar. Vissa studier antyder även att det kan bidra till bättre mental hälsa genom att påverka tarm-hjärnaxeln.

Vilka livsmedel innehåller det?

Probiotika finns naturligt i fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, surkål, kimchi, tempeh och vissa typer av picklade grönsaker. Konsumtion av dessa livsmedel kan bidra till att öka antalet fördelaktiga bakterier i tarmen.

Kan probiotika ha negativa biverkningar?

De flesta människor tolererar det väl, men vissa kan uppleva biverkningar såsom gasbildning, uppblåsthet eller diarré, särskilt under de första dagarna av användning då kroppen anpassar sig. Personer med immunbrister eller andra allvarliga hälsoproblem bör rådgöra med läkare innan de tar tillskott.

Hur väljer jag rätt probiotikatillskott?

För att välja rätt tillskott bör du överväga tillskottets CFU (kolonibildande enheter), vilka stammar av bakterier som ingår och om produkten har vetenskapligt stöd för de hälsofördelar den påstår sig ge. Det är också viktigt att kontrollera produktens kvalitet och tillverkarens rykte.

Behöver alla probiotika?

Inte alla behöver probiotikatillskott. Medan många kan dra nytta av att justera sin tarmflora, särskilt de med matsmältningsproblem eller efter antibiotikabehandling, kan andra ha en välbalanserad tarmflora och inte behöva tillskott. Kost och livsstil spelar också en stor roll i tarmhälsan.

Hur ska probiotika förvaras?

Förvaring varierar beroende på produkt. Vissa probiotikatillskott behöver förvaras i kylskåp för att bibehålla sin potens, medan andra är formulerade för att vara stabila vid rumstemperatur. Följ alltid förvaringsinstruktionerna på förpackningen för bästa resultat.

Dessa frågor ger en översikt över viktig information om probiotika och deras roll i att främja hälsa och välbefinnande. Om du överväger att börja ta tillskott så är det rekommenderat att först diskutera det med en hälso- och sjukvårdspersonal, särskilt om du har befintliga hälsotillstånd eller tar andra mediciner.

Så gjorde vi testet

Valet av produkter baserades på en initial marknadsundersökning som identifierade de mest populära och tillgängliga produkterna. Vi valde tillskott från både stora och mindre kända märken för att ge en bred representation av vad som finns tillgängligt på marknaden. Vårt urval inkluderade olika probiotiska stammar och CFU-nivåer (kolonibildande enheter).

Utformning av testkriterier

För att bedöma probiotika effektivt, fastställde vi flera nyckelkriterier som skulle utvärderas under testet:

 • Effektivitet: Hur väl fungerar produkten för att förbättra tarmhälsa och andra hälsorelaterade fördelar som anges av tillverkaren?
 • Stamdiversitet: Vilka probiotiska stammar ingår och hur påverkar dessa produktens totala effekt?
 • CFU-antal vid konsumtionstillfället: Har produkten tillräckligt med levande kulturer för att vara effektiv genom hela hållbarhetstiden?
 • Pris: Är kostnaden för tillskottet motiverad av dess fördelar och effektivitet?

Läs även våra andra test: Massagepistoler

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 1

Alva

Alva

Hälsa och Nutritionsexpert

Alva är vår ledande expert inom hälsa och nutrition. Hon är nutritionist och har arbetat kliniskt med individuell kostplanering i över 8 år. Alva har en passion för att hjälpa människor att förbättra sin hälsa genom balanserad kost och livsstilsförändringar. Hos Kostcirkel.se ansvarar Alva för att utvärdera och välja ut de kosttillskott som vi rekommenderar.

Last Updated on juli 13, 2024 by Patrik

Rulla till toppen